Technology and Our Kids (Teknologi dan Anak-Anak Kita)

Technology and Our Kids

Beritags.net - Teknologi dan Anak-Anak Kita. Dengan kebanyakan orang terpasang sepanjang masa, saya sering tertanya-tanya apa kesan teknologi terhadap anak-anak kita. Ada yang mengatakan teknologi adalah alat pembelajaran yang berguna yang menjadikan anak-anak kita lebih pintar dan ada yang mengatakan bahawa ia sama sekali tidak memberi kesan yang signifikan. Namun, yang lain mengemukakan bahawa penggunaan teknologi mendorong pengasingan sosial, meningkatkan masalah perhatian, mendorong tabiat tidak sihat, dan akhirnya mengubah budaya kita dan cara manusia berinteraksi. Walaupun tidak ada hubungan kausal antara penggunaan teknologi dan pengembangan manusia, saya rasa beberapa korelasi cukup kuat untuk mendorong anda membatasi masa skrin anak-anak anda.

Adakah televisyen benar-benar berbahaya bagi kanak-kanak? Bergantung pada persembahan dan jangka masa menonton, ya. Para penyelidik mendapati bahawa pendedahan kepada program dengan suntingan cepat dan pemotongan pemandangan yang berkelip secara tidak realistik di skrin dikaitkan dengan perkembangan masalah perhatian pada anak-anak. Oleh kerana otak menjadi kewalahan dengan perubahan rangsangan, ia berhenti memperhatikan satu perkara dan mula mengezon. Terlalu banyak pendedahan kepada program-program frenetik ini memberi otak lebih banyak latihan untuk menerima maklumat secara pasif tanpa memprosesnya secara mendalam. Walau bagaimanapun, tidak semua program buruk. Kanak-kanak yang menonton rancangan televisyen dengan perlahan seperti Sesame Street tidak mungkin menghadapi masalah perhatian seperti kanak-kanak yang menonton rancangan seperti The Power Puff Girls atau Johnny Neutron. Pertunjukan pendidikan berjalan perlahan dengan rangsangan yang lebih sedikit di layar yang memberi peluang kepada anak-anak untuk berlatih memperhatikan maklumat. Anak-anak kemudian dapat berlatih membuat hubungan antara pengetahuan baru dan masa lalu, memanipulasi maklumat dalam memori kerja, dan menyelesaikan masalah. Kesimpulannya, aturan praktis yang baik adalah membatasi menonton televisyen hingga satu jam hingga dua jam sehari, dan mengawasi pandangan mata anak anda yang terpaku. Ini adalah tanda pasti bahawa otaknya telah berhenti fokus dan sudah tiba masanya untuk mematikan tiub sehingga dia dapat mula berfikir, membuat, dan masuk akal dari perkara-perkara lagi (semua tindakan yang tumbuh daripada menenangkan otak).

Apabila anda mematikan tiub, jangan terkejut jika terdapat cairan di tangan anda. Teknologi mempunyai kualiti ketagihan kerana secara aktif mengaktifkan pembebasan neurotransmitter yang berkaitan dengan kesenangan dan penghargaan. Terdapat kes kecanduan teknologi pada kanak-kanak semuda berusia empat tahun. Baru-baru ini di Britain, seorang gadis berusia empat tahun dimasukkan ke dalam terapi pemulihan intensif kerana ketagihan iPad! Saya pasti anda tahu betapa memberangsangkannya untuk masuk ke Facebook dan melihat pemberitahuan merah di bahagian atas skrin, atau lebih langsung lagi betapa bermanfaatnya permainan bermain di komputer anda kerana anda mengumpulkan lebih banyak "pencapaian". Saya bersalah kerana obsesif memeriksa Facebook, e-mel, dan blog saya sepanjang hari. Jawapan umum untuk masalah ini adalah, "Semua perkara secara sederhana." Walaupun saya setuju, kesederhanaan mungkin sukar dicapai oleh kanak-kanak kerana mereka tidak memiliki kemahiran untuk disiplin diri dan sering akan mengambil jalan mudah jika tidak diarahkan oleh orang dewasa. Menurut kajian baru oleh Kaiser Family Foundation, kanak-kanak menghabiskan sekitar 5 jam menonton televisyen dan filem, 3 jam di internet, 1 1/2 jam menghantar pesanan teks di telefon, dan 1/2 jam bercakap di telefon setiap hari. Itu hampir 75 jam penggunaan teknologi setiap minggu, dan saya yakin hasil ini dimediasi oleh kawalan dan campur tangan ibu bapa. Bayangkan berapa banyak teknologi yang digunakan kanak-kanak apabila dibiarkan mempertahankan diri! Dalam artikel Huffington Post baru-baru ini, Dr. Larry Rosen menyimpulkannya dengan baik, "... kita melihat apa yang berlaku jika anda tidak menghadkan penyertaan aktif ini. Anak itu terus diperkuat dalam e-dunia yang sangat menarik, dan banyak lagi duniawi, seperti bermain dengan mainan atau menonton TV, pucat dibandingkan. " Bagaimana anda akan membuat anak anda membaca buku lama hitam dan putih yang membosankan apabila mereka boleh menggunakan iPad yang menarik dan menarik? Kanak-kanak secara purata menghabiskan 38 minit atau kurang setiap hari membaca. Adakah anda melihat masalah keutamaan di sini?

Dengan penggunaan teknologi yang kerap, adalah penting untuk memahami apakah penggunaan teknologi mendorong atau mencegah kebiasaan sihat. Dilaporkan bahawa di kalangan pengguna teknologi berat, separuh mendapat C atau lebih rendah di sekolah. Pengguna teknologi ringan jauh lebih baik, hanya seperempat dari mereka yang mendapat markah rendah. Ada banyak faktor yang dapat mempengaruhi hubungan antara penggunaan teknologi dan nilai yang buruk. Seseorang boleh mengalami penurunan waktu tidur. Penyelidik dari Jabatan Kesihatan Keluarga dan Masyarakat di University of Maryland mendapati bahawa kanak-kanak yang mempunyai tiga atau lebih alat teknologi di bilik mereka mendapat tidur sekurang-kurangnya 45 minit daripada kanak-kanak rata-rata pada usia yang sama. Masalah lain adalah masalah perhatian yang berkorelasi dengan penggunaan teknologi yang kerap. Melangkah lebih jauh, multitasking, sementara dianggap sebagai kemahiran cemerlang untuk bekerja, terbukti menjadi halangan bagi anak-anak. Tidak jarang melihat seorang kanak-kanak berusia sekolah menggunakan komputer riba, telefon bimbit, dan televisyen ketika berusaha menyelesaikan tugas rumah. Sekiranya kita melihat lebih dekat komputer riba, kita mungkin melihat beberapa tab dibuka ke pelbagai rangkaian sosial dan laman hiburan, dan telefon itu sendiri adalah komputer mini hari ini. Oleh itu, semasa melakukan pelbagai tugas, kanak-kanak mengabaikan pelajaran mereka dengan penuh perhatian. Ini menyebabkan kurangnya aktif belajar, kegagalan untuk memindahkan maklumat dari ingatan jangka pendek ke jangka panjang, yang akhirnya membawa kepada nilai yang lebih buruk di sekolah. Tambahan pula, mustahil bagi kanak-kanak untuk terlibat adalah beberapa kemahiran memproses maklumat yang lebih tinggi seperti membuat inferens dan membuat hubungan antara idea ketika melakukan pelbagai tugas. Kami mahu anak-anak kita menjadi pemikir, pencipta, dan inovator yang mendalam, bukan penerima maklumat pasif yang kemudiannya menghidupkan semula maklumat tanpa benar-benar memberikan pemikiran yang baik. Oleh itu, kita harus mengehadkan akses ke beberapa peranti dan juga menghadkan jangka masa penggunaan.

Zaman mula bermain ketika membincangkan kesan buruk teknologi. Bagi kanak-kanak yang berusia di bawah dua tahun, pendedahan teknologi yang kerap boleh membahayakan kerana ia membatasi peluang untuk berinteraksi dengan dunia fizikal. Kanak-kanak berumur dua tahun dan lebih muda berada di tahap sensorimotor. Semasa peringkat ini, sangat penting mereka memanipulasi objek di dunia dengan tubuh mereka sehingga mereka dapat mempelajari hubungan sebab-akibat dan kekekalan objek. Keabadian objek adalah pemahaman bahawa apabila objek hilang dari penglihatan, ia masih ada. Penalaran ini memerlukan kemampuan untuk menyimpan perwakilan visual objek dalam fikiran, pendahulu untuk memahami mata pelajaran visual seperti matematik di kemudian hari. Untuk mengembangkan kemahiran ini, kanak-kanak memerlukan beberapa peluang setiap hari untuk membentuk, membuat, dan membina menggunakan bahan yang tidak mempunyai struktur atau tujuan yang telah ditentukan. Apa yang disediakan oleh alat teknologi adalah program dengan tujuan yang telah ditentukan yang dapat dimanipulasi dengan cara yang terbatas dengan akibat yang sering kali tidak sesuai dengan peraturan dunia fizikal. Sekiranya kanak-kanak itu tidak diberi aplikasi menggambar atau seumpamanya, mereka mungkin diberi program yang pada dasarnya menyerupai buku kerja dengan aktiviti berstruktur. Penyelidik mendapati bahawa aktiviti seperti ini menghalang perkembangan kognitif kanak-kanak pada usia ini. Walaupun para penyelidik menasihati ibu bapa untuk membatasi masa skrin bayi mereka hingga 2 jam atau kurang setiap hari, saya akan mengatakan lebih baik menunggu untuk memperkenalkan teknologi kepada anak-anak anda sehingga setelah mereka sekurang-kurangnya berumur 3 tahun dan menunjukkan perkembangan kognitif yang sihat. Walaupun begitu, penggunaan teknologi harus dibatasi sangat banyak untuk memberi masa kepada anak-anak untuk terlibat dalam permainan khayalan.

Teknologi mengubah cara kanak-kanak belajar berkomunikasi dan menggunakan komunikasi untuk belajar. Ramai ibu bapa menggunakan alat untuk menenangkan anak-anak di dalam kereta, di meja makan, atau di mana sahaja aktiviti sosial mungkin berlaku. Risiko di sini adalah bahawa kanak-kanak itu tidak menyaksikan dan memikirkan interaksi sosial yang berlaku di hadapannya. Kanak-kanak belajar kemahiran sosial dengan memodelkan interaksi sosial ibu bapa mereka. Tambahan pula, mendengar orang lain berkomunikasi dan bercakap dengan orang lain adalah bagaimana kanak-kanak belajar bercakap dengan diri sendiri dan bersendirian. Manfaat kesendirian bagi kanak-kanak datang dari bermain dan melakukan perbualan yang mereka lakukan atau saksikan pada siang hari, dan inilah bagaimana mereka akhirnya memahami dunia mereka. Intinya adalah, semakin banyak kita mendedahkan anak-anak kita kepada alat teknologi, semakin buruk kemahiran dan tingkah laku sosial mereka. Kajian Millennium Cohort yang diikuti 19,000 kanak-kanak mendapati bahawa, "mereka yang menonton lebih dari tiga jam televisyen, video atau DVD sehari mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk melakukan masalah, gejala emosi dan masalah hubungan pada masa mereka berusia 7 tahun berbanding kanak-kanak yang melakukannya tidak. " Sekiranya anda akan memberi hak istimewa kepada anak anda, sekurang-kurangnya luangkan masa untuk itu, dan jangan gunakan teknologi untuk menenangkan atau menyusahkan anak-anak anda semasa acara sosial.

Tidak ada keraguan bahawa penggunaan teknologi dapat menyebabkan hasil yang buruk, tetapi teknologi itu sendiri tidak boleh disalahkan. Ibu bapa perlu ingat peranan mereka yang sangat penting sebagai orang tengah antara anak-anak mereka dan kesan buruk teknologi. Ibu bapa harus menghadkan pendedahan kepada peranti, tidak menganjurkan multitasking peranti, memastikan peranti tidak digunakan semasa acara sosial, dan memantau kandungan yang dilibatkan oleh anak mereka (iaitu Sesame Street vs. Johnny Neutron). Teknologi boleh menjadi alat pembelajaran yang sangat baik, tetapi kanak-kanak juga memerlukan masa untuk berinteraksi dengan objek di dunia nyata, terlibat dalam permainan imajinatif, bersosialisasi secara langsung dengan rakan sebaya dan orang dewasa, dan kanak-kanak dari semua peringkat umur memerlukan kesunyian dan masa untuk membiarkan fikiran mereka mengembara. Kita perlu memberi lebih penekanan pada "Ah-ha!" detik yang berlaku ketika fikiran kita bebas dari gangguan. Untuk alasan ini sahaja, penggunaan teknologi harus dihadkan untuk kita semua. (rie/beritags.net)